пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

12 квітня - День космонавтики

12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі "Восток" стартував з космодрому "Байконур" і вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо планети Земля. Політ в навколоземному космічному просторі  тривав 108 хвилин.



 2011-2012 н.р. - Довга Валентина Андріївна, учениця 10 класу  Московського НВК у районному та  обласному етапах  Всеукраїнського конкурсу "Космічні фантазії" за напрямком "Філософія та історія" посіла І місце (кер.Ясинська І.В.).За запрошенням відвідала м. Київ, де їй вручив  Диплом ІІІ ступеня  Леоні́д Костянти́нович Каденю́к (*28 січня 1951, Клішківці) — перший космонавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України.


Leonid Kadenyuk.jpg   
"Зірочки" Запорізького краю, переможці обласного етапу Всеукраїнського конкурсу "Космічні
фантазії"  за різними напрямками у 2011 р.Київ гостинно приймав юні таланти:

 


четвер, 11 квітня 2013 р.

Біосфера, 6 клас. Додаткова інформація

Поняття про біосферу

Біосфера — це загально планетна оболонка, склад, будова й енергетика якої зумовлені минулою і сучасною діяльністю всієї сукупності живих організмів на Землі. Виникла близько 3,5 млрд років тому. Охоплює частину атмосфери до висоти озонового шару (20—25 км), верхні шари земно? кори і всю гідросферу. Нижня межа опускається в середньому на 2— З км на суші і на 1—2 км нижче дна океану. Нижня термічна межа біосфери зумовлена високими температурами глибинних верств земної кори. Верхня — наявністю короткохвильового ультрафіолетового проміння, від якого живі організми захищені озоновим шаром. Потужність її змінюється від 13 км у полярних широтах до 22 км на екваторі. Біосфера є складною, цілісною, організованою і саморегульованою екологічною системою, в якій під впливом живих організмів відбуваються акумуляція, трансформація і перерозподіл величезних ресурсів речовини й енергії. У ній зародилося і розвинулося життя в усій різноманітності форм.
Усі організми об'єднуються у чотири царства живої природи: рослини (до 500 тис. видів), тварини (до 1,5 мли видів), гриби (понад 100 тис. видів), бактерії (мікроскопічні, часто одноклітинні організми).

понеділок, 8 квітня 2013 р.

ТОП курорти - 2013

  До уваги учнів 10 класу та всіх,  хто любить мандрувати і                                пізнавати світ

 Альберт Ейнштейн сказав своєму учневі: «Є два способи життя: ви можете жити так, ніби чудес не буває, і ви можете жити так, ніби все на цьому світі – диво». А коли ви подорожуватимете, дива примножуватимуться!

Подорож – це найбільша і найсерйозніша наука, котра допомагає заново знайти себе. Подорожуючи, ще раз переосмислюєш красу простору, усвідомлюєш, що час безцінний. Інколи один день, проведений в іншому місці, дарує більше вражень, ніж десять років, прожитих вдома. Світ – це величезна книга, і мандрівники вміють читати її сторінки.

Туреччина

Ця країна славиться своїми вишуканими і недорогими курортами, у більшості готелів діє улюблена система «все включено». Найвибагливішого туристичного гурмана, що потрапить сюди вперше, порадує високий рівень обслуговування. Туреччина чекає в гості майже цілий рік, а з травня по жовтень тут спекотно і без опадів.

Гірські породи.Корисні копалини. Кросворд

 

Перевірте свої знання про корисні копалини, мінерали і гірськіі породи

неділю, 7 квітня 2013 р.

7 квітня - День геолога в Україні

День геолога

День геолога відзначається щорічно в першу неділю квітня відповідно до указу Президента Верховної Ради СРСР від 1 листопада 1988 року як професійне свято геологів. Цей день установлений указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 року на ознаменування заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни. Ініціаторами звернення в Президіум Верховної Ради СРСР виступила група видатних радянських геологів на чолі з академіком О.Л. Яншиним. Приводом для звернення послужило відкриття в 1966 році перших родовищ Західно-Сибірської нафтогазоносної провінції.
У календарі знаменних дат є важливі для розвитку геології етапи. Зокрема, у 1723 році було відкрито родовища кам'яного вугілля Донбасу. У1763 році було опубліковано праці М. В. Ломоносова «Первые основания металлургии или рудных дел» та «Известия о сочиняемой российской минералогии»

7 квітня - християнське свято Благовіщення


Остаточний прихід весни припадав на Благовіщення і закінчувався літнім сонцестоянням – на Купала. Відоме таке прислів’я – “До Благовіщення кам’яна весна”.

За народними віруваннями на Благовіщення Бог “благословляє всі рослини”, а тому вважалося великим гріхом виконувати будь-яку важливу роботу. На Благовіщення закінчується період, коли не можна було “рушити землі” – “ні копати, ні кілля забивати, бо вона відпочиває і їй болітиме”. Українські селяни і дотепер дотримуються давнього звичаю – до Благовіщення не тільки не копають городів, але й не зводять тинів.

З приходом і поширенням Християнства на Україні Благовіщення стало одним з 12 основних свят церковного календаря і набуло назви Благовіщення Пресвятої Богородиці. Як і багато інших церковних празників, це свято на клалося на старовинне народне свято Благовіщення і тепер інтерпретуються як християнське.