суботу, 20 квітня 2013 р.

День Довкілля

                                       20 квітня, субота

             Український День навколишнього середовища

                 День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.
Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.
               Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.
Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
В 2013 році Український День навколишнього середовища припадає на 20 квітня.

День довкілля своєю працею зустріли учні, вчителі та працівники Московського НВК: прибирання шкільного подвір'я, пришкільної території, доріг. А старшокласники, вчителі та технічний персонал розчищали та "окультурювали" територію поблизу братської могили у селі Райське.
         




неділю, 14 квітня 2013 р.

Подорож Україною, 8 клас

Підготовка до ДПА з географії у 9 класі

Економічні райони України


   В Україні виділяють 9 економічних районів, які характеризуються спільними фізико-географічними й соціально-економічними умовами, схожими передумовами розвитку промисловості.
   Це такі райони:
   1. Донецький
   2. Придніпровський
   3. Північно-Східний
   4. Столичний (Центрально-Поліський)
   5. Центральний (Центрально-Український)
   6. Подільський
   7. Північно-Західний (Західно-Поліський)
   8. Карпатський
   9. Причорноморський 


Економіко-географічне районування України

 На допому учням 9 класу

План економіко-географічного вивчення району. 

Давати характеристику економічного району потрібно в певній послідовності. План характеристики ЕР включає такі пункти:

1. Загальні відомості про район та його економіко-географічне положення (ЕГП). Тут слід з'ясувати, які області входять до складу району, його площу, чисельність населення, історичні та інші передумови формування, а також оцінити вплив ЕГП на його розвиток. Оцінювати економіко-географічне положення можна в такій послідовності:

7 клас. Рельєф Північної Америки

Цікаве про  рельєф  Північної Америки

Рельєф Північної Америки різноманітний. Майже ідеально плоскі рівнини у центральних областях чергуються з погорбованими просторами. На сході вони межують з порівняно невисокими Аппалачськими горами, які нагадують наші Карпати. На заході підносяться Кордильєри, гострі піки яких сягають висоти понад 6 000 м.
Особливості рельєфу Північної Америки передусім зумовлені історією геологічного розвитку території, яка налічує близько 4,5 млрд років.
В основі континенту розміщена давня Північноамериканська платформа. Хвиляста поверхня її фундаменту спричинила формування різних за висотою рівнин. Так, на півночі, де породи фундаменту платформи виходять на поверхню у вигляді Канадського щита, утворилася Лаврентійська височина. Південніше, де щит змінюється плитою, — Центральні та Великі рівнини. Значна висота останніх (подекуди понад 1 500 м) пояснюється потужними підняттями земної кори, що відбувалися в сусідній Кордильєрській області складчастості.

Гори Північної Америки


Для учнів 7 класу. Вивчаємо рельєф материка
Пік Рінгрос і озеро О'Гара, Британська Колумбія
Північноамериканські Кордильєри — група гірських систем в Північній Америці, тягнеться вздовж узбережжя Тихого океану; довжина 8000 км, висота до 6194 м (Мак-Кінлі); поділяється на Північні Кордільєри, Центральні Кордільєри і Південні Кордільєри; сформовані в альпійському орогенезі; складена з 3 складчастих хребтів: західний (Сьєрра-Мадре), південний (Сьєрра-Мадре), центральний (Каскадні гори, Сьєрра-Невада), а також східні (Скелясті гори); розділені посеред гір височинами (Колумбії, Колорадо і Мексиканською); діючі вулкани; землетруси; льодовики, межа вічного снігу — від 600 м на півночі до 4600 м на півдні; розвинутий туризм; видобуток нафти, природного газу, руд міді, цинку. свинцю, молібдену, урану, золота, срібла.