суботу, 9 лютого 2013 р.

Сім природних чудес України


Мармурова печера

Область: АР Крим
Це унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей, яка входить до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети…
Мармурова печера знаходиться на плато гірського масиву Чатир-Даг (тюрк. – „Шатер-гора”). Видимий із різних відстаней, мальовничий силует Чатир-Дагу є символом Криму. Плато Чатир-Дагу поцятковане численними карстовими порожнинами, що надає його рельєфу вигляд «місячного». Тут заповідано більш ніж 160 карстових печер, шахт, колодязів. Серед них дуже цікавою є відкрита сімферопольськими спелеологами в 1987 році Мармурова печера.
Вхід до неї знаходиться на висоті 920 м над рівнем моря. Закладена вона в блоці верхньоюрських вапняків і складається з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу».

Величезних розмірів галереї цієї печери натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів — 2050 м, глибина — 60 м. Довжина обладнаних екскурсійних маршрутів складає більше 1,5 км. Протяжність усіх розвіданих залів – більше 2 км, а глибина – 60 м. Температура повітря у печері постійна (+9° С). У п’яти залах можна насолодитися прослуховуванням класичної музики, яка в унікальній акустиці печери має особливе звучання.
Відвідувачів печери зустрічають величезні зали з чудернацькими формами натічних утворень, рідкісними видами кристалів. Маршрут розпочинає Галерея казок, прикрашена сталактитами, сталагмітами та натічними драпіровками. Екскурсійна доріжка огинає химерні творіння сталагмітів, що своїми контурами дивно нагадують казкових героїв: ось світло вириває з пітьми Слоненя, Мамонта, голову Господаря печери, Царівну-жабу...
У галереї «Тигровий хід» склепіння печери опускається, і можна зблизька милуватися сотнями різноманітних сталактитів. Галерея отримала свою назву через знайдені тут залишки великого хижака, скоріше за все, тигра. Пізніше вчені довели, що то були залишки печерного лева, проте стара назва вже потрапила до каталогів, тому її лишили без змін. Живописні натічні колони розділяють галерею на окремі зали. Тут можна побачити ажурні ванночки з водою, кам’яні водоспади, унікальні «геліктитові квіти».
Зала Перебудови – одна з найбільших обладнаних печерних залів Європи та найбільша зала у печерах Криму. Її довжина – більше 100 м, висота 28 м. Величні стіни вкриті коралітовими білими «квітами», величезні кам'яні брили устеляють дно, витончені натічні колони, розмаїття сталактитів та сталагмітів вражають уяву. Закінчується зала кальцитовою греблею, яку вкривають сотні гурових ванночок. Далі видно Палацову залу з неповторними натічними колонами «Король» та «Королева». Біля них — «свита» — сталагміти різних форм.

ЯК ПРАЦЮВАТИ З КАРТОЮ

Поради учням - як працювати з картами атласу

Географічна карта - зменшення за допомогою умовних знаків і в масштабі великої території або всієї планети.

1. Насамперед,  подумай, яка карта тобі потрібна: загальногеографічна чи тематична.

2. Знайди карту, згідно змісту в атласі.

3. Визнач в якому масштабі подана потрібна карта.

4. Зверни увагу на легенду карти (умовні знаки), добре з нею познайомся.

5. Користуючись легендою карти, досліди або вивчи необхідний об'єкт.

 

пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

СІМ ПРИРОДНИХ ЧУДЕС СВІТУ

Запрошую до заочної мандрівки природними чудесами  України!

четвер, 7 лютого 2013 р.

Практикум для учнів 6 класу

За даними спостережень побудувати:

1. Графік температури повітря за січень.
2. Графік зміни атмосферного тиску у січні.
3. ДДіаграму хмарності.
4. Розу вітрів.
За консультаціями звертатися 8, 11, 12 лютого.

Використовуйте щоденник погоди у Московці за січень 2013 р. 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПРО ПОГОДУ ВЗИМКУ

- Якщо взимку вітер подув з півночі – буде дуже холодно, зі сходу - на мороз.  - Багато снігу намете – багато хліба прибуде.
- Якщо снігопад припиниться після полудня або ввечері без прояснення неба – назавтра знову чекай снігу.
- Снігурі прилетіли в грудні – зима буде суворою.
- Взимку надходять хмари з півночі – потепліє.

Елементи погоди. Температура повітря, напрямок вітру, атмосферний тиск, хмарність, опади – це основні елементи погоди. Всі вони тісно пов’язані й взаємообумовлені. Тому зміна одного з них приводить до зміни інших. Так, температура повітря впливає на вологість і розподіл атмосферного тиску, тиск – на вітри, вітри – на опади. У свою чергу, опади, хмарність, вітер впливають на температуру повітря. Взаємодія всіх цих елементів і процесів обумовлює певний стан атмосфери.


Отже, коли говорять про погоду, то мають на увазі стан нижнього шару атмосфери в даному місці у певний час (або за який-небудь проміжок часу – за добу, місяць, сезон).


Зміна погоди. Основною властивістю погоди є мінливість. Погода змінюється у часі – протягом року, сезону і навіть доби. Про це свідчать щоденні повідомлення про погоду.


І дійсно, погода рідко залишається незмінною довго. Тільки у нашій місцевості протягом одного дня вона може мінятися кілька разів: вранці, наприклад, було прохолодно, вдень стало тепліше і пройшов дощ, увечері зникли хмари і стих вітер, вночі випала роса. Першим вісником зміни погоди є зміна атмосферного тиску, напрямку і швидкості вітру. Зміна цих елементів і явищ погоди часто негативно позначається на самопочутті деяких людей. Якщо протягом кількох днів зберігається однакова погода, то її називають стійкою.


Основною причиною зміни погоди є нерівномірне нагрівання поверхні Землі, що зумовлює переміщення повітряних мас. Переміщуючись, вони приносять потепління або похолодання, вітряну або безвітряну, хмарну або безхмарну, з опадами або без опадів погоду. Наприклад, на більшу частину України “погода приходить із заходу” – із заходу приходить повітряна маса з північної частини Атлантичного океану. Влітку вона приносить не тільки в Україну, а й на більшу частину Східноєвропейської рівнини хмарну прохолодну погоду. При вторгненні повітряних мас з Арктики і влітку, і взимку настає похолодання.

середу, 6 лютого 2013 р.

7 чудес природи УКРАЇНИ

 Запрошую у чарівний світ природи України.

Мандруймо  разом!

ГОРА  ГОВЕРЛА

Гора є головним ландшафтним компонентом гірського хребта та популярним екскурсійним об’єктом Українських Карпат, який щороку відвідують тисячі туристів, альпіністів і вчених з багатьох країн світу. У перекладі з мадярського назва Говерла означає «сніжна гора». Вершина її насправді сніжна. Та й погода тут часто змінюється: сніг на Говерлі серед літа – не дивина.
Вершина гори являє собою невеликий плаский майданчик, який дає унікальну можливість любуватися навколишнім ландшафтом у радіусі 360°.
Говерла приховує в собі багато таємниць, адже, незважаючи на численні потоки туристів може налякати і сніговими лавинами. Влітку схили гори покриваються альпійськими луками. Біля підніжжя Говерли розкинувся один з витоків Пруту. Сама ж гора знаходиться у межах охоронної зони Карпатського заповідника.
 
 ПРЕЗЕНТАЦІЯ "СІМ ЧУДЕС УКРАЇНИ


неділю, 3 лютого 2013 р.

БЕЗПЕЧНИЙ ІНТЕРНЕТ

До уваги учнів, батьків та вчителів!

5 лютого 2013 року за ініціативою Європейської комісії в Україні проходитиме День Безпечного Інтернету, організаторами якого є Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті, що проводить ряд комплексних соціальних програм, покликаних привернути увагу суспільства до загроз, що несе невміння правильно користуватися мережею Інтернет. 

Зверніть увагу.! Користуючись Інтернетом вам підготовлено рекомендації щодо безпеки в Інтернеті.  



               Безпека в Інтернеті
  Пам’ятка безпечної роботи в  Інтернеті для учнів
                                                                              

Ти живеш в сучасному технологічному світі, який дає тобі змогу отримати доступ до великого надбання людства – ресурсів ВСЕСВІТНЬОЇ КОМПЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ. Можливо ти тільки стоїш на порозі відкриття для себе просторів Інтернету, а можливо ти вже користуєшся ним, і у тебе напевно є улюблені сайти й віртуальні друзі, ти знаходиш в Інтернеті інформацію, що допомагає вчитися й займатися улюбленими справами, спілкуєшся із друзями, що живуть в інших містах, завантажуєш цікаві картинки й музику, граєш у захоплюючі ігри. Проте пам’ятай: як і в реальному світі, в Інтернеті ти можеш зустрітися з загрозами та небезпечними людьми. Тому тобі дуже важливо навчитися уникати небезпек Інтернету! Прочитай прості правила безпечної поведінки в Інтернеті та поділися ними з батьками й друзями.
1. Стань справжнім знавцем!
Дуже приємно відчувати себе справжнім знавцем Інтернету, комп'ютерних програм, мобільного телефону. Попроси батьків встановити корисні програми, які допоможуть захистити твій Інтернет і розповісти тобі про них. Це: антивірусні програми, брандмауер і програми фільтрації. Своїми знаннями цих корисних програм ділися з іншими!
2. Будь розумним користувачем Інтернету!
Розумні користувачі Інтернету – це такі люди, які вміють знаходити потрібну й цікаву інформацію, відвідують корисні безпечні сайти, грають у розвиваючі ігри, дивляться цікаві ролики, фотографії та картинки і взагалі – отримують задоволення від Інтернету! Тобі варто стати таким же:
- Поводитися чемно та не кривдити інших. А якщо хтось спробує скривдити тебе – просто не спілкуватися із цією людиною.
- Разом з батьками знайти цікаві, корисні та безпечні сайти і зазвичай відвідувати саме їх.
- Вигадати та використовувати такий пароль, щоб ти міг його легко запам'ятати, але ніхто не зміг його вгадати. А ще – дуже важливо тримати свій пароль у таємниці (але тільки не від батьків).
- Не повідомляти нікому свого справжнього імені, адреси, номера телефону, ким працюють батьки тощо.
- Розповідати своїм батькам, якщо хтось нав'язливо спробує довідатися про тебе або про будь-яку іншу проблему.
- Відкривати повідомлення в електронній пошті, тільки якщо вони надійшли від знайомої людини.
- Не переходити по невідомих посиланнях які прийшли по електронній пошті, або які ти побачив на сайтах. Такі посилання можуть привести тебе на небезпечні сайти, які можуть зашкодити тобі, комп'ютеру або мобільному телефону.
3. З розумінням віднесись до впровадження батьками правил твого перебування в Інтернеті!
Простори Інтернету можна розглядати як величезний ліс, в якому легко загубитися, знайти як щось корисне та приємне, так і шкідливе та відразливе. В цьому місці ти можеш знайти як хороших товаришів та наставників, так і натрапити на грубіянів та справжніх хижаків. А в тебе ще зовсім мало життєвого досвіду, щоб не заблукати в цьому лісі, відрізнити корисну інформацію від шкідливої, боронитися від хижаків. Тому перебувати тут ти можеш тільки під наглядом батьків, які й забезпечують твою безпеку. Саме питання забезпечення твоєї безпеки й змушує твоїх батьків впроваджувати правила твого користування підключенням до мережі Інтернет, визначати місця, куди ти можеш заходити, вказувати які операції в мережі ти можеш проводити, тощо.
Можливо тобі може здаватися, що деякі з правил обмежують твої потреби, наприклад батьки не включили в список дозволених для перегляду сайтів той сайт, в який часто заходять твої друзі. Не порушуй правил, а обговори з батьками можливість зміни цих правил! Поговори з батьками, поділись з ними проблемою, і вони знайдуть (якщо це не буде загрожувати твоїй безпеці) шлях вирішення проблеми!
4. Ділись своїми проблемами з батьками!Якщо ти натрапиш в мережі на грубе чи вороже відношення до себе, на погрози, на пропозиції чи вимоги зробити щось нехороше чи незрозуміле – не проводь самостійно ніяких дій в відповідь, а поділись цим з батьками. Вони знайдуть правильний вихід з ситуації, що склалася! 


Підготовка до контрольної роботи

7 клас           

Тестування: ПІВДЕННА АМЕРИКА

1. В Південній Америці знаходиться:
 найповноводніша річка світу
 найдовша річка світу
 найбільша пустеля

2. Найвищою вершиною Південної Америки є:
 Аконкаґуа
 Мак-Кінлі
 Котопахі

3. Яке твердження є неправильним?
 Колібрі є ендеміком
 Південна Америка - найвологіший материк планети
 В Південній Америці знаходиться найсухіша пустеля

4. Христофор Колумб відкрив Америку у:
 1492 році
 1498 році
 1502 році

5. Найвищим на планеті є водоспад:
 Іґуасу
 Анхель
 Вікторія

6. Більшість річок Південної Америки:
 належить до басейну Атлантичного океану
 належить до басейну Тихого океану
 знаходиться в області внутрішнього стоку

7. Вологі екваторіальні ліси Південної Америки називаються:
 пампа
 джунглі
 сельва

8. Пампа це:
 трав'янисті степи Південної Америки
 вологі екваторіальні ліси Південної Америки
 пустелі Південної Америки

9. Корінним населенням Південної Америки є:
 метиси
 індіанці
 самбо

10.Країни Південної Америки належать:
 до групи країн, що розвиваються
 до групи найбідніших країн світу
 до групи найбільш розвинутих країн

11. Яке з тверджень є неправильним?
 Бразилія - найбільша за площею країна Південної Америки
 Бразилія - батьківщина футболу
 Бразилія - найбільша за кількістю населення країна Південної Америки

12. Найбільш поширеними мовами серед населення країн Південної Америки є:
 німецька і мова інків
 англійська і французька
 іспанська і португальська
Дивитись ще завдання на сторінці "Географія 7 клас "