четвер, 7 лютого 2013 р.

Практикум для учнів 6 класу

За даними спостережень побудувати:

1. Графік температури повітря за січень.
2. Графік зміни атмосферного тиску у січні.
3. ДДіаграму хмарності.
4. Розу вітрів.
За консультаціями звертатися 8, 11, 12 лютого.

Використовуйте щоденник погоди у Московці за січень 2013 р. 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПРО ПОГОДУ ВЗИМКУ

- Якщо взимку вітер подув з півночі – буде дуже холодно, зі сходу - на мороз.  - Багато снігу намете – багато хліба прибуде.
- Якщо снігопад припиниться після полудня або ввечері без прояснення неба – назавтра знову чекай снігу.
- Снігурі прилетіли в грудні – зима буде суворою.
- Взимку надходять хмари з півночі – потепліє.

Елементи погоди. Температура повітря, напрямок вітру, атмосферний тиск, хмарність, опади – це основні елементи погоди. Всі вони тісно пов’язані й взаємообумовлені. Тому зміна одного з них приводить до зміни інших. Так, температура повітря впливає на вологість і розподіл атмосферного тиску, тиск – на вітри, вітри – на опади. У свою чергу, опади, хмарність, вітер впливають на температуру повітря. Взаємодія всіх цих елементів і процесів обумовлює певний стан атмосфери.


Отже, коли говорять про погоду, то мають на увазі стан нижнього шару атмосфери в даному місці у певний час (або за який-небудь проміжок часу – за добу, місяць, сезон).


Зміна погоди. Основною властивістю погоди є мінливість. Погода змінюється у часі – протягом року, сезону і навіть доби. Про це свідчать щоденні повідомлення про погоду.


І дійсно, погода рідко залишається незмінною довго. Тільки у нашій місцевості протягом одного дня вона може мінятися кілька разів: вранці, наприклад, було прохолодно, вдень стало тепліше і пройшов дощ, увечері зникли хмари і стих вітер, вночі випала роса. Першим вісником зміни погоди є зміна атмосферного тиску, напрямку і швидкості вітру. Зміна цих елементів і явищ погоди часто негативно позначається на самопочутті деяких людей. Якщо протягом кількох днів зберігається однакова погода, то її називають стійкою.


Основною причиною зміни погоди є нерівномірне нагрівання поверхні Землі, що зумовлює переміщення повітряних мас. Переміщуючись, вони приносять потепління або похолодання, вітряну або безвітряну, хмарну або безхмарну, з опадами або без опадів погоду. Наприклад, на більшу частину України “погода приходить із заходу” – із заходу приходить повітряна маса з північної частини Атлантичного океану. Влітку вона приносить не тільки в Україну, а й на більшу частину Східноєвропейської рівнини хмарну прохолодну погоду. При вторгненні повітряних мас з Арктики і влітку, і взимку настає похолодання.





































































































































































































Немає коментарів:

Дописати коментар