суботу, 19 січня 2013 р.

СКАНДИНАВІЯ


Європейські країни формувалися неодночасно та в різних політичних, культурних та кліматичних умовах. Проте, з VII століття основною проблемою багатьох країн тогочасної Європи стали раптові напади вікінгів, котрі залишали за собою «випалену землю». 


Напади скандинавів тривали з перервами, починаючи з кіпця VIII до другої половини XI ст. У Франції «північні люди» були відомі під ім'ям норманів, в Англії їх називали данцями, у Візантії — варантами, на Русі - варягами. У самій Скандинавії воїнів, які здійснювали походи в інші країни, іменували вікінгами. 
  в)гальмували розвиток Англії, Шотландії, Франції.
Тести
  

Тиждень національнолї символіки




Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть матуся, батько, бабуся, дідусь, сестрички, братики. І якщо скласти разом маленькі батьківщини кожного з нас – вийде наша велика держава, Україна. Україна – рідний край – золота чарівна сторона, зеленю закосичена.
       Скільки ніжних, ласкавих слів придумали люди, щоб висловити свою любов до цього краю, до його народу. В глибину століть сягає наша історія.
У кожної держави є державні символи.


10 грудня - 14 грудня 2012 р.  План тижня 

пʼятницю, 18 січня 2013 р.

22 січня - День Соборності і Свободи України!

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

четвер, 17 січня 2013 р.

Урок географії у 7 класі для вчителів навчального округа


Тема "Природні зони Африки". Урок побудовано з урахуванням проектної технології, з використанням ІКТ.


 В Африці чітко простежується широтна зональність природних зон, яка дзеркально повторюється по обидві сторони екватора.
•    Основними природними зонами материка є вологі екваторіальні ліси (гілеї), савани та рідколісся, тропічні пустелі. Для кожної з них притаманні свої взаємопов’язані природні компоненти: клімат, ґрунти, рослини, тварини.
•    До стихійних явищ Африки належать посухи, піщані бурі,  повені,   нашестя  сарани ,   які  завдають  великої шкоди місцевому населенню.
•    Основними екологічними проблемами Африки є збільшення територій пустель, зменшення площ вологих тропічних лісів   у   результаті   їх   вирубування   людиною,   скорочення кількості тварин ...
•    Для розв'язання частини екологічних проблем та збереження унікальної природи в Африці створено багато заповідників і національних парків.   
     Світове значення мають національні парки Серенгеті, Нгоро-Нгоро та Цаво в Східній Африці, Центральнокалахарський заповідник і національний парк Крюгера в Південній Африці, Плато Тасіль.



середу, 16 січня 2013 р.

Вітаю ЛАУРЕАТІВ конкурсу!

16.01.13 Підсумки конкурсу на кращу електронну презентацію Газета «Краєзнавство. Географія. Туризм» разом з Асоціацією вчителів географії України оголосила конкурс на кращу авторську електронну презентацію, який тривав упродовж 2012 р. І ось він завершився. На конкурс було подано майже сто презентацій. Звичайно, усі вони дуже різні, адже це було вперше. За рішенням журі переможцями стали:8 учителів, а лауреатами -16. Серед лауреатів 3 учителя Вільнянського району: Зуб Наталія Михайлівна, учитель географії Матвіївського ЗНВК «Всесвіт» Вільнянського р-ну, Запорізька обл.; Мезенцева Ія Михайлівна, учитель інформатики Вільнянської ЗОШ І—ІІІ ст. № 1, Запорізька обл.; Ясинська Ірина Василівна, учитель географії Московського НВК Вільнянського р-ну, Запорізька обл.

Участь у конкурсі!

Басарукіна Вікторія, учениця 7 класу прийняла участь у Всеукраїнському конкурсі мультимедійних презентацій «Врятувати від забуття» з роботою «Відомі і невідомі земляки» Адріан та Микола Кащенки, Іван Самійлович Грушецький

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАРПАТИ


Найвище розташований населений пункт – село Випчина Чернівецької області розташований на висоті 1100 м над р.м. Найбільш високогірне місто – Рахів. Середня його висота становить 820 м над р.м. Цьому місту належить ще один рекорд – найбільший перепад висоти між вулицями – 600 м: від найнижчої (400 м) до найвищої 1000 м. Найвисокогірніше місце праці та наукова споруда – біостаціонар Львівського відділення інституту ботаніки НАН України, який розташований на полонині Пожижевській (1429 м над р.м.).