суботу, 22 червня 2013 р.


22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні
Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.
Відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року з метою всенародного вшанування пам’яті українців, загиблих під час Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, їх подвигу та жертовності щороку в нашій державі відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

пʼятницю, 21 червня 2013 р.

День літнього сонцестояння.

21 червня – День літнього сонцестояння. Сьогодні найдовший у році день

Сьогодні – День літнього сонцестояння. Це найтриваліший день у році. День літнього сонцестояння припадає на 20 або 21 червня, в залежності від року. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.
У багатьох країнах День літнього сонцестояння вважається святом в ім’я Сонця. На час літнього сонцестояння давні слов’яни святкували день Купала (Купало або Купайло – Бог земних радощів). Тому й зараз у багатьох людей свято сонцестояння асоціюється з язичницькими обрядами поклоніння силам природи та духам, зокрема, з поклонінням Сонцю та гаданням.

Зокрема, до традицій Купала відносяться такі обряди, як збір цілющих трав, запалювання вогнів, купання або обливання водою, ворожіння, святкове частування. За християнською традицією, це свято відзначають на 2 тижні пізніше в Іванів день, День Івана Купали (Іоанн Хреститель). Свято назване на честь пророка Іоанна Предтечі, інформує УНН.

День літнього сонцестояння

четвер, 20 червня 2013 р.

Календарна дата: День захисту слонів та день біженців

Сьогодні захисники тварин закликають звернути увагу на проблеми слонів — самих величних тварин сучасності. Вперше Всесвітній день захисту слонів в зоопарках (International Day of Action for Elephants in Zoos) був відзначений у 2009 році, тоді ж активісти руху визначили свої основні завдання, головна з яких — звільнення всіх слонів світу з неволі.

середу, 19 червня 2013 р.

Розминка ерудитів

Ендеміки материків         
Динго_Dingo (3) Рыжий-кенгуру_Red-Kangaroo (2)
 
      Пригадайте:
                   - поняття "ендеміки"
                   - ендеміки материків

                   Бажаю успіху!

понеділок, 17 червня 2013 р.

17 червня відзначають


Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою
Чи знаєте ви що:
- Пустелі займають 30% земної поверхні. Вони здаються неживими, але, як не дивно, це не так. У всіх пустелях завжди було і продовжується життя, незважаючи на піщані бурі, висота яких, зокрема, у Сахарі сягає близько милі та незначну кількість води.
- У пустелі Гобі рідкісні двогорбі верблюди отримують вологу з снігу.
А у пустелі Атакама лами гуанакос виживають завдяки тому, що злизують росу з голок кактусів.  - У США у Долині смерті, найсухішому і найспекотнішому місці на планеті, живе 40 видів ссавців, 44 види плазунів і навіть 13 видів риб та 545 видів рослин.
- У місті Тегази (Сахара) зустрічаються будинки зі стінами з кам’яної солі. Оскільки дощів тут не буває, тож будинки не можуть розтанути від води.
- Цікаво, що саме у Сахарі протягом року можна побачити близько 160 тисяч міражів. Вони бувають стабільними і бродячими, вертикальними і горизонтальними. Складені навіть карти караванних шляхів з відмітками місць, де з’являються міражі, зокрема, де саме можна побачити криниці, оази, пальми та гори.
- Незважаючи на те, що всі вважають пустелями спекотні місця з сухим кліматом, проте існують і сніжні пустелі в Антарктиді та Арктиці.



неділю, 16 червня 2013 р.

Міжнародний День Батька

ВІТАННЯ  ВСІМ  БАТЬКАМ  на Землі!
 Від усієї душі, з великим хвилюванням,
І навіть слів не знаходячи,

Я вітаю з Днем  Батька
Сьогодні усіх батьків на Землі!
Ти - надійність, опора і сила,
І головний чоловік у сім'ї.
І як би жорстоко нас життя не косило,
Знайдемо ми захист у тобі.
Ми любимо тебе, як батька, і як чоловіка
За мужність, строгість і честь,
Величезне серце, широку душу,
І просто за те, що ти є.

«Будь-хто може стати батьком, але лише особливий стає татом»
— Таємниці Смолвiля

День БатькаУ багатьох країнах світу третя неділя червня вважається Днем батька. Вперше про таке свято заговорили в Сполучених Штатах Америки. У 1909 році під час церковної служби з приводу Дня матері одна жінка — Сонора Смарт — подумала про те, що після передчасної смерті її матері п'ятьох дітей, які були в сім'ї, виховував сам батько.

День Батька
«Один батько важить більше, ніж сто вчителів»

— Джордж Герберт
Сонора дуже хотіла висловити своєму батькові подяку за те, що він зробив для неї. Вона цінувала всі його жертви заради дітей і вважала свого батька Вільяма Джексона Смарта зразком справжнього чоловіка. Саме тому Сонора Смарт звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято — День батька. Її підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження батька Сонора, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому перше святкування Дня батька відбулося 19 червня. Поступово це свято почали відзначати в інших штатах і країнах.
Зараз День батька святкують у третю неділю червня. А в 2013 році це свято припадає на 16 червня.
Зараз найбільш активно день батька святкують у Великобританії, Нідерландах, Франції, Китаї та в інших країнах.
«Набагато легше стати батьком, чим залишитися ним»

— В. Ключевський