понеділок, 17 червня 2013 р.

17 червня відзначають


Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою
Чи знаєте ви що:
- Пустелі займають 30% земної поверхні. Вони здаються неживими, але, як не дивно, це не так. У всіх пустелях завжди було і продовжується життя, незважаючи на піщані бурі, висота яких, зокрема, у Сахарі сягає близько милі та незначну кількість води.
- У пустелі Гобі рідкісні двогорбі верблюди отримують вологу з снігу.
А у пустелі Атакама лами гуанакос виживають завдяки тому, що злизують росу з голок кактусів.  - У США у Долині смерті, найсухішому і найспекотнішому місці на планеті, живе 40 видів ссавців, 44 види плазунів і навіть 13 видів риб та 545 видів рослин.
- У місті Тегази (Сахара) зустрічаються будинки зі стінами з кам’яної солі. Оскільки дощів тут не буває, тож будинки не можуть розтанути від води.
- Цікаво, що саме у Сахарі протягом року можна побачити близько 160 тисяч міражів. Вони бувають стабільними і бродячими, вертикальними і горизонтальними. Складені навіть карти караванних шляхів з відмітками місць, де з’являються міражі, зокрема, де саме можна побачити криниці, оази, пальми та гори.
- Незважаючи на те, що всі вважають пустелями спекотні місця з сухим кліматом, проте існують і сніжні пустелі в Антарктиді та Арктиці.



Немає коментарів:

Дописати коментар