суботу, 2 лютого 2013 р.

Підготовка до практичної роботи

До уваги учнів 10 класу.    Готуємось до практичної роботи.

Цікаві факти про Італію

 У галузевій структурі промисловості Італії переважають обробні галузі (76%). Провідна роль належить галузям машинобудування, хімічної промисловості, харчосмакової промисловості. Останніми роками зростає частка наукоємних галузей машинобудування. Змінюється і територіально структура промисловості: відбувається її децентралізація, переорієнтація на довізну сировину із розміщенням у припортових містах, зростання промислового потенціалу центра та півдня країни. В енергетичному балансі країні домінує нафта (понад 70%). Брак енергетичних ресурсів змушує імпортувати переважну кількість потрібних для економіки нафти (95% від споживання) та природного газу (60%). Нафта надходить морським шляхом з країн Перської затоки і переробляється на нафтопереробних підприємствах, розміщених в основному в портових містах. Газ експортується газопроводами з Росії, а також з Алжиру по газопроводу, прокладеному дном Середземного моря. Видобуваються невеликі кількості кам'яного вугілля.

Промисловість Великої Британії:  

Географічна характеристика Великої Британії

Промисловість Великобританії є провідною галуззю господарства і дає 1/4 валового національного продукту, у ній зайнято близько 1/6 населення країни. За обсягом промислового виробництва Великобританія посідає 7 місце у світі. Нині в структурі промисловості помітна тенденція зростання частки машинобудування та інших обробних галузей та зменшення частки традиційних гірничодобувної і текстильної галузей. У обробних галузях виробляється до 10% ВВП у промисловому виробництві. Основна частина промислових підприємств Великобританії сконцентрована в густозаселеному промисловому поясі від Лондона до Ланкаширу і від Західного Йоркширу до Глостерширу (Мідленд). Найкрупніші промислові райони за межами цього поясу – Південний Уельс, південний-схід Англії та центральна частина Шотландії.



середу, 30 січня 2013 р.

АТМОСФЕРА, 6 клас

 Пізнаємо загадки атмосфери.

Атмосферні явища

До атмосферних явищ належати: туман, ожеледь, паморозь, заметіль, гроза, град, суховій, пилові бурі та ін. Туман – це скупчення зважених дрібних крапель води або кристалів льоду в приземному шарі атмосфери з насиченого водяними парами повітря при його охолодженні. У туманах горизонтальна видимість зменшується до 100 м і менше. У залежності від горизонтальної дальності видимості розрізняють сильний туман (видимість до 50 м), помірний туман (видимість менш 500 м) і слабкий туман (видимість від 500 до 1000 м). Слабке помутніння повітря при горизонтальній видимості від 1 до 10 км називають серпанком. Серпанок буває сильний (видимість 1-2 км), помірний (до 4 км) і слабкий (до 10 км). Розрізняють тумани за походженням: адвективні та радіаційні.

ВНУТРІШНІ ВОДИ УКРАЇНИ

Додаткова інформація для учнів 8 класу


В Україні налічується понад 71 000 річок і струмків. Річки нале­жать до двох морських басейнів — Азово-Чорноморського й Балтій­ського та дуже різняться за своїми характеристиками. Так, 4 ти­сячі річок мають довжину понад 10 км, 120 річок — 100 км і тільки 8 річок завдовжки понад 500 км.
Річки розрізняються не тільки за довжиною, але й за повноводністю, швидкістю течії (за цією ознакою вони поділяються на гірські та рівнинні), живленням та режимом стоку. Характеристика річки складається з таких ознак:
1)  де бере початок, довжина;
2) у якому напрямку тече;
3) якою місцевістю протікає;
4) характер течії;
5) як змінюється режим за сезонами року;
6) які притоки приймає;
7) куди впадає;
8) як використовується у господарстві.


 
 Дивіться! Пізнавайте! Вивчайте!    
                                   ВОДНІ  РЕСУРСИ  УКРАЇНИ