неділю, 14 жовтня 2018 р.

14 жовтня - день в історії України

У цей день в Україні відзначається відразу чотири важливі події. Свята: Покров Пресвятої Богородиці, День захисника УкраїниДень українського козацтва та День УПА

14 жовтня – Покров Пресвятої Богородиці
        Велике православне свято 14 жовтня присвячене чудесному явищу Богоматері віруючим в Константинополі. За переказами, чудо сталося в X столітті, коли столиця Візантії була в облозі ворожим військом. Багатогодинне нічне богослужіння було присвячено позбавленню від нашестя.Богородиця пройшла в церкві по повітрю, ревно і довго молилася з віруючими, після чого простягла над ними свій покрив – хустку, якою Діва Марія покривала голову. Саме цей момент став основою сюжету для написання ікон Покров Пресвятої Богородиці. Разом з нею іконописці зображують Іоанна Предтечу і Іонна Богослова, інших святих ангелів, однак вони не є обов’язковими фігурами на іконі.
праздники 14 октября, Покров Пресвятой Богородицы

14 жовтня – День захисника України
       У 2014 році президент Петро Порошенко своїм указом встановив День захисника України на 14 жовтня. Глава держави також скасував святкування Дня захисника вітчизни, який відзначався 23 лютого в честь створення Червоної Армії. Радянський «червоний день календаря» був скасований у зв’язку з наростаючою агресією Росії і жорстокими боями на Донбасі влітку і восени 2014 року. Замість нього засноване свято День захисника України, який закономірно припадає на Покров Пресвятої Богородиці – покровительки і заступниці українського воїнства.
день защитника Украины, праздники 14 октября
14 жовтня – День українського козацтва
       Свято День українського козацтва продовжує історичну традицію Запорізької Січі. Запорізькі козаки шанували Богоматір і вважали її своєю заступницею. Військові походи Війська Запорізького традиційно починалися молитвою біля храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці.За даними істориків, перша така церква була побудована в XVI столітті, в ній зберігалася унікальна ікона Діви Марії, козацькі прапори, печатки, бунчуки і інші клейноди. Зараз на острові Хортиця на території національного заповідника відбудована копія дерев’яної Покровської церкви.
Свята 14 жовтня: що відзначають в Україні в цей день
14 жовтня – День УПА
     Українська повстанська армія, яка воювала за незалежність України в 1942-1955 роках, – неоднозначна і суперечлива сторінка в вітчизняної історії. Діяльність УПА породила безліч міфів, навколо яких точаться запеклі суперечки і які розколюють українське суспільство.Наприкінці Другої світової війни і після її закінчення в боротьбі з УПА радянські, польські, чехословацькі війська вели тривалі військові операції в лісових районах Карпат і на Волині. Своє існування повстанська армія припинила з арештом останнього лідера ОУН-УПА Василя Кука.