пʼятницю, 26 квітня 2013 р.

27 років Чорнобильській трагедії


Чорнобильська катастрофа - відео

Чорнобильська катастрофа: 27 років по тому...

Чорнобильська катастрофа: 27 років по тому...26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув. Радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії й інших країн. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви і Чорнобиль став символом атомної небезпеки у світовому масштабі.Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС «Фукусіма-1», як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
          Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Понад 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.  У результаті аварії з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель, довкола АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження, знищені і поховані (закопані важкою технікою) сотні дрібних населених пунктів.
        Чорнобиль нагадує про себе й сьогодні. Особливу тривогу викликають стан здоров’я учасників ліквідації наслідків аварії, які проживають на забруднених територіях, розвиток онкологічних захворювань у дітей та дорослих.
      Багатьох очевидців даної катастрофи вже давно нема серед живих, тисячі загубили здоров’я, переживаючи страшні наслідки аварії. Вічна їм пам'ять...
     От і сьогодні, уже 27 років поспіль, ми вшановуємо пам'ять численних жертв тієї страшної катастрофи. І на нас покладена висока мета – дбати про те, щоб майбутні покоління не переживали подібних трагедій і мали змогу побачити світ прекрасним, повітря чистим, а не таким, що забирає життя.
  
Фотофакти:

   


четвер, 25 квітня 2013 р.

Країни Латинської Америки. Бразилія

БРАЗИЛІЯ
 Брази́лія (порт. Brasil МФА: [bɾaˈziu̯]), офіційно Федерати́вна Респу́бліка Брази́лія — держава в Південній Америці, що межує на південному заході з Уругваєм, Аргентиною, Парагваєм і Болівією, на заході з Перу і Колумбією, на півночі з Венесуелою, Гайаною, Суринамом і Французькою Гвіаною, на сході омивається Атлантичним океаном. Площа — 8 511 965 км², столиця — місто Бразиліа. Вважається, що назва країни походить з назви деревини, пау-бразіл, яка експортувалася звідси в колоніальні часи. За іншою версією - на назву відкритої португальцями землі була перенесена назва легендарного острова Бразіл (останній, щоправда, розміщували набагато північніше, проте можливо, зіграла роль співзвучність назви острова і згаданої деревини). Маючи величезні земельні ресурси та запаси корисних копалин, Бразилія має найсильнішу економіку в Латинській Америці та є одним з головних експортерів сільськогосподарської продукції у світі.
Значний вплив на культуру країни справила          Португалія, колонією якої була Бразилія, і через це офіційною і практично єдиною розмовною мовою країни є португальська. За віросповіданням більшість бразильців — католики, що робить Бразилію країною з найбільшим католицьким населенням у світі. Національна збірна з футболу вважається найсильнішою, оскільки є п'ятиразовим чемпіоном світу.
В Бразилії буде проведено Чемпіонат світу з футболу 2014, який заплановано провести в червні-липні 2014 року. Також в Ріо-де-Жанейро відбудуться Літні Олімпійські ігри 2016.

  

Бразильський  карнавал


середу, 24 квітня 2013 р.

Країни Латинської Америки, 10 клас

Мексика



Географічна характеристика Мексики

Мексика — держава в Північній Америці, яка межує на півночі зі Сполученими Штатами Америки, на півдні з Ґватемалою, Белізом. Омивається на заході Тихим океаном, на південному сході Карибським морем та на сході Мексиканською затокою. Мексика була колискою древніх цивілізацій Нового Світу, є найбільшою за кількістю населення іспаномовною країною світу.

неділю, 21 квітня 2013 р.

10 клас. Вивчаємо Канаду





Кана́да (англ. Canada, МФА: [ˈkænədə], фр. Canada, МФА: [kanaˈda]) — країна, що займає північну частину Північної Америки — та майже половину площі континенту, простягаючись від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході. Це друга за площею країна світу[2], яка поступається лише Росії. Канада межує зі Сполученими Штатами Америки на півдні та північному-заході та має морські кордони з Францією (о-ви Сен-П'єр і Мікелон) і Гренландією (королівство Данія).
Територію, на якій зараз розташована Канада, було заселено корінним населенням понад 25 тис. років тому. Починаючи з 15-го століття, британські та французькі експедиції спершу досліджували, а потім одночасно заселяли атлантичне узбережжя країни. Проте в 1763 році, після семи років війни, Франція позбулася майже усіх своїх володінь у Північній Америці, включаючи Канаду. У 1867 році, внаслідок об'єднання трьох Британських північноамериканських колоній, Канада сформувалася як федеральне утворення чотирьох провінцій у статусі британського домініону[3][4][5]