середу, 24 квітня 2013 р.

Країни Латинської Америки, 10 клас

Мексика



Географічна характеристика Мексики

Мексика — держава в Північній Америці, яка межує на півночі зі Сполученими Штатами Америки, на півдні з Ґватемалою, Белізом. Омивається на заході Тихим океаном, на південному сході Карибським морем та на сході Мексиканською затокою. Мексика була колискою древніх цивілізацій Нового Світу, є найбільшою за кількістю населення іспаномовною країною світу.

Суспільно-географічне положення Мексики

Загальна площа Мексики складає 1,97 млн. км. кв, у тому числі близько 6 тис. км.кв островів у Тихому океані (включаючи острів Гуадалупе і архіпелаг Ревілья-Хіхедо), у Мексиканській затоці, Карибському морі та Каліфорнійській затоці. За площею території Мексика займає 15 місце у світі.

Геологічна будова Мексики

Найбільш значні геологічні структури Мексики – складчасті зони Східної і Західної Сьєрра-Мадре, Сонорський блок, блок півострова Нижня Каліфорнія, палеозойська складчаста споруда Південної Сьєрра-Мадре, Мексиканський передовий прогин, Юкатанська плита (півострів Юкатан і шельф банки Кампече).

Рельєф Мексики

Більшy частина Мексики займають Мексиканське нагір'я з хребтами Східна Сьєрра-Мадре (4054 м), Західна Сьєрра-Мадре (3150 м) і Поперечна Вулканічна Сьєрра (діючі вулкани – Орісаба, 5700 м, Попокатепетль, 5452 м тощо.). На північному заході розташований гористий півострів Каліфорнія, на півдні – гірські області Чьяпас і Південна Сьєрра-Мадре, на північному сході – низовинний півострів Юкатан.

Корисні копалини Мексики

Мексика багата різними корисними копалинами: нафтою, рудами срібла, бісмуту, стибію, ртуті, свинцю і цинку, кадмію, міді, золота, заліза, флюоритом, графітом, сіркою, цементною сировиною тощо.

Клімат Мексики

Мексика належить до країн із значними регіональними кліматичними відмінностями. Клімат більшої частини Мексики (на південь від північного тропіка) тропічний, на півночі - субтропічний, дуже мінливий залежно від характеру рельєфу.  Зі сходу та заходу на територію Мексики проникають вологі тропічні повітряні маси, що рясно зрошують навітряні схили гір.

Грунти, гідрографія, рослинний та тваринний світ Мексики

Грунти. На північному заході переважають сіроземи і примітивні грунти пустель, що часто представляють собою слабко змінені гіпсові і карбонатні кори вивітрювання. Для аридної частині Мексики характерна наявність солоних озер, сорових солончаків, що чергуються з каменистими, позбавленими грунтового покриву поверхнями.

Населення Мексики: кількість, густота, демографічні процеси

Чисельність населення — 112,5 млн осіб (2010 рік, 11-е місце у світі, 2-е в Латинській Америці після Бразилії). Населення країни зростало швидкими темпами: у 1900 році налічувалося 13,6 млн.осіб, у 1940-му - 19,6 млн., у 1960-му - 34,5 млн., у 1990-му - 81,2 млн. осіб.

Населення Мексики: система розселення, урбанізація, міграції, трудові ресурси

Система розселення. Основна частина населення Мексики концентрується у центральній частині країни, займаючи сприятливі для проживання людей міжгірські долини та улоговини і прибережні смуги. Саме тут розташована велика урбанізована смуга, що включає міста та агломерації Гвадалахара, Леон, Саламанка, Керетаро, Толука, Мехіко, Пуебла, Орісаба, Кордова.

Населення Мексики: національний склад, мови, релігія

Національний склад населення. Мексика, як і будь-яка країна американського континенту, багатонаціональна держава. У статті 2 Конституції Мексики країна визначається як полікультурна нація, заснована на принципах корінних народів. Сучасна Мексика є "змішаною" нацією, або нацією "метисів"; як висловився ще 1925 року Хосе Васконселос Кальдерон, це сплав усіх рас, як етнічний, так і культурний.

Загальна характеристика господарства Мексики

Мексика входить у трійку найбільш розвинених латиноамериканських країн разом з Бразилією та Аргентиною, далеко випереджаючи інших. Визначальними чинниками розвитку Мексики є близькість до США, звідки йде основний приплив інвестицій, та різноманіття природних ресурсів.

Добувна промисловість Мексики

У кінці ХХ століття Мексика займала одне з провідних місць в світі з видобутку срібла, флюориту, графіту, руд бісмуту, стибію, ртуті, арсену, сірки, свинцю, цинку, кадмію тощо. У загальній вартості продукції гірничодобувної промисловості 75% припадає на рудні корисні копалини і 25% — на нерудні.

Обробна промисловість Мексики

В обробній промисловості найбільш розвинуті чорна та кольорова металургія, машинобудування, хімічна та нафтохімічна, бавовняна, харчосмакова галузі.

Сільське, лісове та рибне господарство Мексики

Після мексиканської революції (1910-1917) в Мексиці була реалізована земельна реформа на основі статті 27 Конституції, яка включала передачу або вільний розподіл землі між селянам відповідно до концепції селянської громади. Цю програму було розширено під час правління Ласаро Карденаса в 1930-х роках і продовжено до 1960-х років. Ця корпоративна земельна реформа, яка гарантувала фермерам засоби для існування, також викликала фрагментацію землі й відсутність інвестиційного капіталу, так як общинні землі не можуть бути використані в якості застави.

Зв'язок та засоби масової інформації в Мексиці

ЗМІ в Мексиці перебувають в приватній власності з 1990-х років. Раніше існували напівдержавні компанії, таких як "Телефонос де Мексіко" і "Мексика Телеграф". Мексиканська поштова служба все ще перебуває в руках держави. На даний час є дві приватних телевізійних компанії, на які припадає більша частина ринку (Televisa і ТБ Ацтека). Федеральний уряд керує 22-им і 11-м каналами, що проводяться в рамках Національного політехнічного інституту. Крім того, штати мають доступ до телеканалів через спеціальну систему супутникового зв'язку. У Мексиці загалом налічується 733 телевізійних каналів, деякі з них з національним покриттям.

Освіта і наука в Мексиці

Освіта та культура на території сучасної Мексики розвивалися протягом декількох тисячоліть: народи майя та ацтеків мали свої писемність, мови, мистецтво і культуру. Після завоювання Мексики іспанськими конкістадорами у п'ятнадцятому столітті основною мовою освіти стає іспанська мова; із тих часів фактично розпочинається розбудова системи освіти Мексики в сучасному її вигляді.

Транспорт в Мексиці

Відсутність зручного транспортного зв'язку, що обумовлювалося особливостями рельєфу країни, тривалий час гальмувала її економічний розвиток. Нові види транспортних систем і зв'язку зв'язали спочатку столицю, Мехіко, з кількома найважливішими економічними центрами, такими, як кордон США і порт Веракрус. Мехіко й досі є вузлом усіх транспортних мереж і систем зв'язку, які охоплюють найбільш віддалені райони країни.

Туризм в Мексиці

Туризм в Мексиці є важливою галуззю економічної діяльності для країни, за масштабами одними з найбільших у світі. Мексика входить у десятку найбільш відвідуваних країн у світі з 21,5 млн. відвідувачів у 2009 році, і найбільш відвідуваною іноземними туристами країною в Латинській Америці.

Зовнішньоекономічна діяльність Мексики

Господарство Мексики є експортно-орієнтованим. Це одна з найбільш відкритих країн для торгівельної діяльності, і країна, що уклала найбільшу кількість договорів про вільної торгівлі. У 2005 році Мексика була п'ятнадцятою у світі за осягом експорту і дванадцятою - за обсягом імпорту. Щорічне збільшення обсягів зовнішньої торгівлі Мексики складає біля 12%. З 1991 по 2005 роки обсяги мексиканської торгівлі збільшилися у п'ять разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар