неділю, 7 квітня 2013 р.

7 квітня - День геолога в Україні

День геолога

День геолога відзначається щорічно в першу неділю квітня відповідно до указу Президента Верховної Ради СРСР від 1 листопада 1988 року як професійне свято геологів. Цей день установлений указом Президіуму Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 року на ознаменування заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни. Ініціаторами звернення в Президіум Верховної Ради СРСР виступила група видатних радянських геологів на чолі з академіком О.Л. Яншиним. Приводом для звернення послужило відкриття в 1966 році перших родовищ Західно-Сибірської нафтогазоносної провінції.
У календарі знаменних дат є важливі для розвитку геології етапи. Зокрема, у 1723 році було відкрито родовища кам'яного вугілля Донбасу. У1763 році було опубліковано праці М. В. Ломоносова «Первые основания металлургии или рудных дел» та «Известия о сочиняемой российской минералогии»
.

Це свято тих людей, які присвятили себе вивченню Землі, вони займаються питаннями дослідження й переробки мінерально-сировинних ресурсів. Окрім освоєння об'єктів сьогодні ведуться багатопланові дослідження нових перспективних родовищ, оцінюються потенційні можливості та варіанти використання результатів фундаментальних і пошукових наукових досліджень.

Сучасна геологічна наука намагається вивчити нашу планету як єдине ціле, пізнати земну кулю, її верхню оболонку — літосферу, де людство живе та звідки черпає мінеральні багатства. Значення теоретичної та практичної геології в сучасному світі безперервно зростає, оскільки нині немає жодної галузі народного господарства, яка б не вимагала мінеральної сировини. Геологи відшукують багаті й бідні ділянки, розташовані під водами морів і океанів. Ясно, що робота ця відрізняється від дослідницьких робіт на суходолі — тут із лопатою не попрацюєш. Обладнання для роботи ускладнюється та вдосконалюється з кожним роком.

В інтересах і нинішнього, і всіх майбутніх поколінь у світі здійснюються необхідні заходи для охорони та наукового обґрунтування, раціонального використання надр землі, водних ресурсів, тваринного та рослинного світу, для збереження природних багатств і покращення стану навколишнього середовища.

Немає коментарів:

Дописати коментар