четвер, 16 травня 2013 р.

Поради туристам - як поставити палатку

20 травня - гра "Зірниця".              

Поради учасникам змагань.

Поради любителям - туристам!!!

Як поставити палатку
      Установка палатки – справа нескладна. Багато хто вважає, що головне - це її купити, а потім вже усе зробити можна по інструкції , яка усередині чохла для намету лежить. І ставлять ці люди намет по інструкції, і сплять в них. 
   ..А потім прокидаються уранці запухшими, і з хворою головою, в калюжі води, яка незрозуміло як натекла всередину. Якщо такі експерименти над собою вже порядком набридли, настав час прочитати дану статтю. 
Відеопоради - як правильно встановити палатку 
Пошук місця для установки намету. 
Як показує досвід, намет можна ставити не скрізь. Навіть якщо продавці в магазині говорять вам абсолютно протилежне. Для того, щоб не потрапити в халепу, досить вивчити наступні рекомендації. 
Палатка
1. Місце під установку намету має бути рівним. Не у плані нахилу, а саме в плані рельєфу : ніяких виступів. Практика показує, що на корінні, горбах і купині люди чомусь гірше висипаються, ніж на рівному грунті. Тому: 
Якщо на майданчику, який ви вибрали для намету, є камені - краще їх викорчовувати. 
Валяються гострі сучки - краще їх прибрати: мало того, що вам спати не дадуть, так ще і дно намету (за умовчанням водонепроникне) подряпають і проб'ють. 
 Якщо з-під землі виступає коріння, а стати наметом більше ніде - можна в цьому місці покласти якісь м'які речі. Чи просто накидати на землю гілок з листям, спати однозначно буде зручніше. 
 Так, і звернете увагу, щоб під наметом не виявилося мурашників. Мстиві комахи увечері практично не показуються на світло, зате уранці з радістю прогризуть днище намету і розбудять вас "доброзичливими" укусами ще до офіційного підйому. 
    2. У горах, та і взагалі, в будь-якій хоч трохи горбистій місцевості, там, де ви зберетеся спати, буде невеликий нахил . Важливо лягати спати саме ногами вниз, а головою - вгору по схилу (голова вища за ноги). Навіть якщо ухил крихітний, і лежачи не відчувається, ви у кращому разі прокинетеся з опухлим обличчям, а не в самому кращому - ще і з хворою (від крові, що притікає) головою. 
   3. Раптовий дощ може зірвати усі ваші плани. Тому при виборі місця під намет постарайтеся, шукаючи порятунку від вітру, не ставати усередині якої-небудь воронки або ями : стікати усе буде саме в неї. Якщо ж поряд із стоянкою знаходиться досить крутий схил, вода у разі негоди тектиме саме з нього, і саме до вас в намет. Тому варто обкопати вже поставлений намет канавками. Потрапивши туди, вода плавно обходитиме намет і залишить сухими її жителів. 
     4. Зверніть увагу, наскільки намет віддалений від вогнища. Згідно народної мудрості "намет горить із швидкістю $100 в секунду".Тому відстань між вогнищем і наметом має бути мінімум метра три. Крім того, постарайтеся, щоб всередину не проникав дим, інакше головний біль уранці забезпечений. 
      5. Встановлювати намет краще далеко від води (біля якої вечорами дуже прохолодно і сиро), а також не на стежці. Інакше в темряві об намет спіткнуться пару разів учасники вашого табору або які-небудь пізні туристи, що можуть пошкодити при цьому намет або ослабити натягнення тенту. В результаті доведеться вставати з теплого спальника і, лаючись, знову забивати кілочки. 
   6. Практика показує, що зручніше ставити намет виходом до ніг. Точніше, слід в ньому укладатися ногами до виходу. Інакше, якщо вночі хтось піде "до вітру", а потім повернеться назад, він обов'язково наступить на чужі голови, і загального підйому з безглуздої причини не уникнути. Ноги ж займають значно менше місця, і зайти нічному бідоласі буде набагато простіше. 
палатка

Як поставити намет? 
    Для того, щоб зрозуміти, як же ставити намет, слід спершу з'ясувати, який же намет у вас в наявності. На сьогодні у продажу в основному є намети трьох видів : двосхилий (будиночок), півсферичний (каркасний) і тунельний (напівбочка). Намет-будиночок в наші дні - раритет 
    1. Намети двосхилого типу (будиночок) зараз дещо застаріли, і побачити їх в магазинах можна все рідше і рідше. Їх недолік в тому, що ставити їх на порядок довше, ніж інші намети. До того ж, вони недостатньо вітростійкі і досить громіздкі. Подібні намети були хороші на зорі туристичних походів, зараз же їх вже нікуди не беруть. 
    Проте ж, якщо у вас раптом виявився намет-будиночок, ми коротко розповімо, як його встановлювати. Для установки двосхилого намету необхідно спершу поставити дах - а потім вже розтягувати дно. Дах ставиться за допомогою двох вертикальних стійок, які ставляться усередині або зовні намету. 
    Після того, як вертикальна основа поставлена, ретельно розтягують дно намету і тент. Зверніть увагу, що тент не завжди може відставати від внутрішньої стінки. У цьому типі намету це - явище нормальне … 
    2. Півсферичний каркасний намет - поза сумнівом, лідер продажів в туристичних магазинах по всьому світу. Його просто збирати і розбирати, він досить вітростійкий і міцний. Встановлюється такий намет за рахунок дуг - яких в ньому мінімум дві. 
    Найпростіший намет такого виду установлюється таким чином… 
    Після вибору місця розстелите на землі внутрішній намет (той, який з сіточкою і чорним дном). Після цього зберіть дуги, вставивши їх частини одна в іншу - і покладете дуги навхрест над внутрішньою частиною намету. Потім, залежно від конструкції намету : 
     a) дуги або вставляються в отвори по кутах внутрішнього намету, а потім прикріпляються до нього за допомогою спеціальних гачків, 
     б) або їх спершу протягують через спеціальні тканинні жолобки, а після цього вже прикріпляються до низу намету. У будь-якому випадку після виконаних махінацій у вас стоїть білий внутрішній намет. Закріпите на ньому згори дуги, зв'язавши їх спеціальними мотузками, які знаходяться на наметі. Це необхідно для жорсткішої конструкції.
    Тепер накидаємо на намет тент, не забуваючи зіставити вихід, розташований на тенті, з виходом, розташованим на внутрішньому наметі. 
    Тент можна пристебнути до дуг зсередини (так він жорсткіше триматиметься на наметі), або просто почати кріпити до землі кілочками. За допомогою кілочків необхідно розтягнути тамбур - і сам тент: якщо він не прилягає до внутрішнього намету, на його стінках не скупчуватиметься конденсат від дихання. Інакше ви маєте шанс прокинутися серед мокрих речей : з диханням ми виділяємо досить багато вологи. 
    Отже розтягуйте кілочки якнайкраще. Сам внутрішній намет кілочками можна і не розтягувати: він прекрасно стоїть на землі сама завдяки каркасу. 
    Якщо ж ви все-таки вирішили це зробити, розтягуйте до того, як накрити намет зовнішнім тентом і зафіксувати його. Штормові розтяжки (яскраві мотузки по краях тенту) розтягувати необхідно лише з тому випадку, якщо намет стоїть на відкритій місцевості, і ви побоюєтеся сильних вітрів. Якщо ж ви стоїте табором в лісі, ці розтяжки абсолютно не потрібні. До того ж, люди, що проходять мимо, обов'язково об них спотикатимуться. 
 
    3. Намети-напівбочки трохи складніше ставити (попередній вид наметів ставиться навіть один!). Проте, в них значно більше вільного місця, тент дуже далеко знаходиться від внутрішніх стінок (вони ніколи не будуть вологими), а в тамбурах від напівбочок зазвичай може поміститися ще декілька чоловік (що в погану погоду дозволить зібратися разом усією компанією). 
   При установці намету-напівбочки слід пам'ятати, що каркас її складається з декількох паралельних один одному напівкруглих дуг. Саме від того, як вони будуть зафіксовані кілочками, залежить стійкість вашого намету. А тому бажано залишати для намету більше місця, щоб краще його розкласти. У конструкції напівбочки зазвичай спершу розтягується тент на дугах, до якого вже після цього зсередини пристібається внутрішній намет. 
   Тому спершу необхідно постаратися, щоб розтягнути сам тент - а потім вже зсередини спершу прикріпити до нього намет, а потім розтягнути низ намету кілочками, щоб більше місця було. Внутрішній намет в суху погоду можна від тенту і не відстібати: економиться час установки напівбочки. А ось в дощ краще від намету відстебнути, витрусити окремо - і при першій же нагоді окремо один від одного просушити. А то вага вашого рюкзака завдяки накопиченій наметом воді істотно зросте. 
    палаткаПРИМІТКА:  останнім часом популярність завойовують півсферичні намети, де спершу на дугах розтягується тент, а потім зсередини прикріпляється намет. Отакі гібриди другого і третього видів. Переваги таких наметів в тому, що внутрішній намет можна спокійнісінько розкласти під дощем під верхнім тентом - і він залишиться сухим. До того ж, в гарну погоду можна просто розставити зовнішній тент, скласти під нього речі або всістися самому, а не морочити собі голову з установкою усього намету. Установка ж такого намету гранично проста: спочатку в тент згори протягуються дуги, які на нім фіксуються, а потім зсередини пристібається вже внутрішня частина.

Немає коментарів:

Дописати коментар