вівторок, 14 травня 2013 р.

Австралія та Океанія, 10 клас

Додаткова інформація та матеріали для підготовки до конференції на тему:
 "Особливості природи, економічного розвитку, побуту і культури населення  і проблеми Австралії та Океанії"

Австралія та Океанія

Острови Океанії

Австралія

Австралія і Океанія — це частина світу, що складається з материка Австралія, островів, що прилягають до Австралії, і островів, які входять у Океанію.
Загальна площа Австралії та Океанії становить 8,52 млн км², населення — 32,6 млн осіб.
Для Австралії та Океанії характерні теплий морської клімат, високий ендемізм флори і фауни.
При поділі всієї суші на частини світу Океанія зазвичай об'єднується з Австралією, це — не єдиний відомий варіант розподілу суші на частини світу.

Австралія - за геологічним віком вважається найстарішим континентом . Він являє собою величезне плато увігнуте в центральній частині і піднятими по краям. Рівнини займають 95% території, велика їх частина – це безлюдний простір із пустель і боліт. У той же час континент багатий підземними водами, які утворюють величезні артезіанські басейни на глибині від 20 м до 2 км.
Австралія - найменший з материків. Площа його 7,7 млн. км2. Це, мабуть, і найбільш незвичайний материк земної кулі. Приблизно 50 млн. років тому він відокремився від праконті-ненту Гондвани і з тих пір існує в ізоляції. Вважається, що корінні жителі країни - аборигени переселилися з Азії 40 - 50 тис. років тому. Мисливці і збирачі коріння, ягід, горіхів, лікарських трав, місцеві жителі користувалися кам'яними знаряддями праці навіть у XVII ст., (коли до берегів Австралії стали причалювати її першовідкривачі - європейці). Австралія - країна іммігрантів. Основна частина населення - нащадки переселенців. Колонізація континенту європейцями почалася в кінці XVIII ст. Першими переселенцями були англійці, а сьогодні серед жителів Австралії є представники практично всіх народів Європи, в тому числі 200 тис. осіб - вихідці з колишнього СРСР. Останнім часом зростає частка імміграції з Азії (до 7% від загальної кількості населення). У 2000 р. населення Австралії становило 19,2 млн. осіб. На континенті проживає близько 400 тис. аборигенів (2,1% населення). Тубільне населення зростає випереджаючими темпами. У той же час Австралія - самий слабонаселенний континент (2,5 людини на 1 км2). Велика частина населення (85%) проживає у містах.
В економіці Австралії важливу роль відіграє сільське господарство. По вивозу пшениці, цукру, м'яса, вовни країна посідає перше місце серед світових експортерів. Вугілля, залізна руда, алюміній, золото, срібло, зріджений природний газ - за цими видами продукції Австралія теж входить до числа головних експортерів світу.

Австралія - єдиний материк, на якому тільки одна держава - Австралія, яке з відсталого британського домініону на початку XX ст. до кінця століття перетворилося на одну з найбільш високорозвинених і багатих країн світу. Володіючи величезними природними ресурсами, Австралія змогла зайняти перше місце у світі по цілому ряду напрямків господарської діяльності.
В епоху швидко розповсюджуються інформаційних технологій країна займає одне з провідних місць за кількістю комп'ютерів на душу населення (понад 350 на 1 тис. осіб).
Австралія - країна суцільної грамотності. Займає друге місце у світі після Японії за новим показником Всесвітньої організації охорони здоров'я - гарному стану здоров'я.

Флора та фауна

• Тільки в Австралії водяться сумчасті ссавці - кенгуру, сумчастий вовк, забавні маленькі коали, або сумчасті ведмеді, що живуть на деревах.
• Єхидна і дика собака дінго
• Берези і лебеді тут не білі, а чорні.
• Евкаліпти досягають стометрової висоти, а ссавець качконіс відкладає яйця і веде водний спосіб життя.
• ,450 видів ящірок і 160 видів змій
• Крокодили
• річкові й морські черепахи - далеко не повний перелік всіх, хто живе на цьому незвичайному континенті.
• Своєрідність флори і фауни Австралії пояснюється її ізольованим існуванням. Недарма з 700 видів птахів близько 500 видів вважаються ендемічними.

При виділенні частин світу до Австралії традиційно відносять і Океанію.
  • Загальна площа її суші - 1,2 млн. км2.
  • Населення - близько 18 млн. чоловік.
  • Океанія - це найбільше у світі скупчення островів (близько 10 тис.) у центральній і західній частинах Тихого океану. Острови розташовані між субтропічними широтами північної півкулі і помірними - південного. Найбільші острови в Океанії - Нова Гвінея (його західна половина - провінція Іріан Джая належить Індонезії) і Нова Зеландія (Північний і Південний острови). Вони займають 80% території Океанії. (Дивіться карту Океанії.).В Океанії вчені виділяють три великі групи островів:''' Меланезія - самі західні і великі острови; Мікронезія - дрібні острови на північ від Меланезії; Полінезія - острови в центральній частині океану.Кожна з цих груп складається з декількох архіпелагів.У самостійну частину Океанії виділяється Нова Зеландія, хоча за своїм етнічним складом вона ближче до Полінезії.

Острови Меланезії й західної Мікронезії - це надводні частини величезних гірських ланцюгів, що піднімаються з дна Тихого океану. Великі острови гористі, розсічені долинами. Багато островів центральної частини Тихого океану не що інше, як конічні вершини підводних вулканів. До них відносяться Гавайські острови (частина території США), Самоа, Маркізькі острови, південні острови Кука, острови Товариства, острів Пасхи (належить Чилі). Деякі з вершин вінчають ці острови вулканів могли б вважатися найвищими у світі. Наприклад, висота Мауна-Лоа та Мауна-Кеа на острові Гаваї від підводного підстави - понад 9 тис. м. Однак більшість островів Полінезії і східній Мікронезії - низькі коралові атоли, іноді ледь піднімаються над водою. Це <живі> острова. Їх побудували по колу підводних вулканічних вершин живі морські організми - корали.
Природа обдарувала острови Океанії неповторною своєрідністю. Особливості рельєфу, рослинності, оточуючих вод надають кожному острову особливий, чарівний вигляд. Вкрай різноманітна флора Океанії. Вона не дуже багата кількістю видів, але щедра ендемічні-ми рослинами, які вражають пишністю цвітіння. Крім впливу широтного розташування на характері рослинності сильно позначається і висота над рівнем морить. На деяких найбільш високих островах можна зустріти всі кліматичні типи рослинності - від вологих вічнозелених лісів до високогірної, майже тундрової рослинності на вершині. Справжня цариця Океанії - кокосова пальма. Її деревина міцна і йде на будівництво; молоко кокосового горіха вживають в їжу; з волокна кокоса плетуть мотузки, роблять щітки, рогожі. Особливо цінна копра - висушена м'якоть горіха. У ній 65% масла, яке йде на виробництво маргарину, кращих сортів туалетного мила та багатьох інших корисних речей.
Фауна Океанії, виключаючи великі острова поблизу Австралії, щодо бідна. На островах майже немає ссавців. Багато птахів, але кількість їх видів зменшується в напрямку на схід.
У науці ще немає єдиної думки про те, як заселялася Океанія - із заходу або сходу. На думку більшості вчених, заселення почалося з Південно-Східної Азії і поступово йшло з півночі і заходу на південь і схід. На найвіддаленіших на схід островах людина влаштувався, мабуть, тільки до XIV ст. Предки нинішніх океанійцев були відважними і умілими мореплавцями. Народи Океанії створили своє яскраве, самобутнє мистецтво. Учені мають ще чимало потрудитися, щоб відновити історію народів Океанії, розгадати її загадки, наприклад, таємницю пірамід на острові Таїті.
Корінне населення Океанії ділять на меланезійців, мікронезійцев і полінезійців. Кожна з цих груп складається з безлічі народів. Полінезійці, наприклад, говорять на споріднених мовах, але на кожному архіпелазі і навіть поодиноких островах живе свій народ - тон-ганці, ніуеанці, токелауанци Таїті, тубу-айци рапануйці (острів Пасхи) і т. д. Крім корінного населення на островах Океанії проживає майже стільки ж стороннього населення. Це австралійці, новозеландці, англійці, французи, американці, японці, філіппінці, індійці та ін
Європейським країнам до XVI ст. не було відомо про існування Океанії. Лише під час кругосвітньої подорожі Ф. Магеллана були відкриті Маріанські острови, але і після цього пройшли століття, перш ніж багато архіпелаги та острови Океанії з'явилися на карті Світового океану.

Немає коментарів:

Дописати коментар