середу, 28 березня 2018 р.

Історія, традиції, звичаї

ВербаВербна неділя в 2018 році

       Вербну неділю святкується в різні числа, і в 2018 році він припадає на 1 квітня. Історія цього православного свята сягає часів життя Ісуса Христа на землі. Протягом тисячоліть формувалися традиції святкування, які і зараз шануються православними християнами і католиками.

Історія появи свята

Вербна неділя в церкві ще називають Входом Ісуса в Єрусалим. Пов'язане це свято зі світлим Великоднем, а тому щороку святкується в різні дати. Якщо вам цікаво, якого числа Вербну неділю в 2018 році, то це дата припадає на 1 квітня, так як відзначають це свято за тиждень до Великодня, на седмицю.
Історія свята сягає корінням у далекі часи, коли Ісус Христос воскресив Лазарету в Назареті. Звістка про цю подію поширилася по всій окрузі. Люди дивувалися і раділи одночасно. Коли Божий син приїхав в Єрусалим, городяни зібралися біля воріт міста, щоб з пошаною і повагою зустріти Спасителя. Вони вітали його пальмовими гілками і навіть стелили під ноги свої одягу.
Цей день став знаменним, і християни стали шанувати його щорічно. У Київську Русь свято прийшло в Х столітті, але оскільки в наших краях пальми не ростуть, вони були замінені вербовыми гілочками. Верба була обрана неспроста. Це дерево першим пробуджується після зимового сну і символізує жагу до життя, неймовірну силу, яка може подолати всі перешкоди на своєму шляху. Традиція освітлення вербових гілок в церкві і породила назва православного свята.

Як слід святкувати Вербну неділю в 2018 році?

Традиції і звичаї святкування Входу Ісуса до Єрусалима передаються з покоління в покоління протягом багатьох століть. Світле свято Вербну неділю в 2018 році люди будуть відзначати по тим же старовинних традицій.
У цей весняний день люди роблять такі вчинки:

  • Рано вранці йдуть до церкви, щоб освятити вербові гілочки, заготовлені з вечора.
  • У церкві співаючи хвалебні пісні Ісусу Христу і моляться.
  • По поверненню додому люди збираються за тихим сімейним обідом.
  • Відправляються на ярмарку і масові гуляння, що проводяться в честь цього свята в місті.

  • Вважається, що верба, освячена в церкві, володіє дивовижними властивостями. Вона може відігнати від людей злих духів, хвороби і негаразди. Йдучи додому з церкви, люди один одного б'ють вербовыми гілками, щоб відігнати хвороби і біди. Принесені освітлені гілки верби кладуть по куточках будинку або біля ікон, щоб захистити житло і всіх, хто в ньому живе, від горя і нещастя.
    Щоб вербові гілки захищали вас і всю вашу родину від бід і горя, необхідно правильно вибирати їх. У давні часи за гілками ходили до річки, але зараз цей звичаю практично забутий.
    Якщо ви хочете, щоб вербові гілочки стали оберегом на весь наступний рік, дотримуйтеся простих рекомендацій:

  • Для зрізу гілочок вибирайте молоді і здорові дерева. Не варто брати гілки з дерев, на яких є сухі гілки або пошкодження.
  • Вибирайте тільки молоді гілки з листками.
  • Не зрізайте гілля біля самої води, так як існує думка, що на них можуть сидіти і водяні русалки.
  • Якщо ви купуєте на ринку вербу, вибирайте молоді гілки і обов'язково самі віддавайте їх у церкві, навіть якщо вас будуть запевняти, що вони вже освячені.

  • Що подавати на стіл у Вербну неділю в 2018 році?

    Так як святкують Вербну неділю за тиждень до Великодня, православні дотримуються великого посту, а тому на столі повинні бути тільки пісні страви. Оскільки свято передує Страсного тижня, в цей день віруючим дозволяється вживати рибу і пити вино.
    Вхід Господа в Єрусалим вважається одним з найбільших православних свят, тому в цей день не можна робити фізичну роботу й навіть готувати їжу. Зазвичай господині готують перші і другі страви напередодні увечері в суботу перед службою в церкві.
    Традиційно на Вербну неділю готують спеціальні пісні хлібці, всередину яких укладають священні «котики» верби. Такі булочки їдять і дорослі, і діти. Жінкам, які не можуть завагітніти, обов'язково потрібно вживати такі святкові хлібці. Таку випічку також дають домашній худобі, щоб вона не хворіла і давала хороший приплід.
    Знаючи, якого числа православна Пасха, а в 2018 році велике християнське свято випадає на 8 квітня, ви легко зможете порахувати, коли буде Вербну неділю – рівно за тиждень. В цей день всі віруючі йдуть до церкви, щоб освятити вербу, а після святкують і веселяться.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар