понеділок, 29 липня 2013 р.

Глобальне потепління змінює хід часу


Зміна клімату в глобальних масштабах не тільки змушує танути полярний лід, а й призводить до воістину космічних наслідків - на планеті порушується перебіг часу. Цей процес ілюструє нова комп'ютерна модель.
При підвищенні температури, будь-яке фізичне тіло збільшує свої розміри - це стосується і води. Повільне нагрівання Світового океану призведе до того, що його рівень підвищиться. Вчені з інституту метеорології імені Макса Планка створили спеціальну комп'ютерну модель, обчисливши рівень океану через 200 років.
Дослідники розглядали тільки нагрівання океану, не враховуючи супутнє глобальному потеплінню танення льодовиків. Їхня модель спирається на щільність і розподіл океанічних вод.
Перерозподіл водних мас у результаті розширення океану, судячи з усього, позначиться на обертанні нашої планети і скоротить день, пише Nature. Втім, немає сенсу судорожно дивитися на годинник, намагаючись побачити, як тікає час - за 200 років день зменшиться на 0,12 мілісекунди. 
За словами вчених, океанічні води відходять від екватора до полюсів. Наявність більшої водної маси поблизу земної осі, змусить планету обертатися швидше.
«Ситуація нагадує виступ фігуриста, що здійснює пірует, - пояснює керівник дослідницької групи, професор Ландерер. - Коли руки притиснуті до тіла, спортсмен обертається швидше, ніж коли вони відведені в сторони ».
«Нова модель висуває на перший план питання, як далеко зайшло глобальне потепління, - вважає Річард Гросс, експерт з обертання Землі. - Наша планета - величезна тіло і перерозподілу ваги може докорінно змінити період її обертання ».
«Якщо нагрівати океан на різних глибинах і в різних місцях, вода дійсно буде переміщатися», - погоджується кліматолог Руй Понт. Проте він сумнівається, що подібні зміни вплинуть на тривалість дня.
«До цих пір залишається загадкою, як глибинні водні маси світового океану відреагують на нагрівання. Моделі мають різні наближення і проблеми, - відзначає Понт. - Тануть льодовики могли б перешкодити накопиченню водної маси в полюсів і розподілити воду більш рівномірно, тим самим протидіючи ефекту, який Ландерер і його колеги висувають на перший план ».
Відомі й інші чинники, від яких залежить довжина земного дня. Гравітація Місяця, наприклад, кожне сторіччя збільшує день на 2,3 мілісекунди. Вважається, що взаємодія між земним ядром і мантією також має значення.
У 2002 році група дослідників стверджувала, що зміна клімату подовжує день на 0,1 мілісекунди на століття. Причина - посилення вітрів, що дмуть із заходу на схід, тобто в напрямку, протилежному обертанню планети.
Якщо підсумувати всі ці пророкування (за умови, що вони точні й повні), то тривалість дня не зменшується, а збільшується на 2,34 мілісекунди кожні 100 років.
Олександр Свиридов
Джерело: http://pravda.ru/

Немає коментарів:

Дописати коментар