суботу, 8 червня 2013 р.

Підготовка до ДПА з географії, 9 кл

Рекомендації щодо оформлення контурної карти у завданні 32
 при виконанні роботи з ДПА
Робота з контурними картами.
   Написи та підписи - оформляються акуратним друкованим шрифтом. 
   Що саме повинно бути написано  на контурній карті, визначає вчитель, заздалегідь даючи відповідні пояснення, головне: 
– не перевантажувати карту інформацією;
- розмір напису має відповідати величині й важливості об’єкту, розмір літер має бути однаковим, проміжки між літерами теж. Цього можна домогтися попередніми помітками,  в межах контуру об’єкта, які фіксують розташування майбутніх літер, можна вже впевнено наносити їх на карту;
- написи не повинні перекривати контури та інші позначення, їх потрібно розташовувати в більш вільних місцях карти;
-  написи назв міст, сіл, невеликих озер та інших об’єктів, які займають на карті невелику площу, розташовують у напрямку паралелей. 
   Якщо на карті паралелі не зображені, написи розташовують паралельно нижній рамці карти. 

Всесвітній день океанів


ЖИТТЯ У СВІТОВОМУ ОКЕАНІ 



  ПРИРОДНІ РЕСУРСИ СВІТОВОГжО     ОКЕАНУ

Життя в океанах і морях. Велетенські простори світового оке­ану - від закованих кригою просторів Північного льодовитого океану до теплих морів Індійського океану, заселені живими організмами. Відомо, що в сучасному океані живе біля 160 тис видів тварин і біля ] 0 тис видів водоростей. Це число постійно зростає, оскільки під час досліджень регулярно відкривають нові види й різновиди тварин і ро­слин. Світовий океан настільки великий, що іноді в ньому виявляють рідкісні тварини, які вважалися давно вимерлими. Справжньою сен­сацією XX ст стала риба з сімейства кистеперих, яку виловили в Ін­дійському океані біля Коморських островів. Ці види риб вважалися вимерлими ще 100 млн років тому. На честь наглядачки музею пів­денноафриканського міста Іст-Лондона М. Куртине-Латімер, вилов­лену рибу назвали латимерією. Вияснилося, що риби цього ряду бла­гополучно проживають на глибині більш як 100 м на північ від остро­ва Мадагаскар.

пʼятницю, 7 червня 2013 р.

8 червня - День океанів



Всесвітній день океанів

8 червня 1992 року на Всесвітньому самміті ООН за ініціативою Канади було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. Починаючи з 1993 року цей день відмічали неофіційно в багатьох країнах світу.

У 1998 року - в Міжнародний рік океану - Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО.

5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів.

Всесвітній день океанів - день, який дає привід пригадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій Планеті, 70% якою покрито водою, ресурси океану - застава розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори - арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, його води - один з головних поглиначів вуглекислого газу.

У світі тварин - пазли





Світ тварин        


Скласти пазли


четвер, 6 червня 2013 р.

Географічні дослідження


 


Великі піраміди в джунглях (Юкатан)
Значення деяких географічних відкриттів не можуть по гідності оцінити не лише сучасники, але і пізніші покоління. Особливо якщо така подія виходить далеко за межі знань про земну природу та місцеві народи. В даному випадку мова піде про закономірності розвитку і деградації цивілізацій.
Відкриття грандіозних пірамід, загублених в джунглях Центральної Америки, — руїн великої цивілізації майя — стало першим кроком до пізнання деяких важливих законів взаємодії суспільства з довкіллям, а також причин занепаду культур, що колись пережили розквіт (ці питання залишаються актуальними і до цього дня).Путешествие по джунглям Юкатана (часть 3)
Перша зустріч європейців з представниками племені майя сталася випадково. У 1511 році судно з конкістадорами, що прямували до Ямайки, потерпіло крах. Врятувалися два десятки чоловік. На шлюпці і майже без запасів вони пливли по морю 13 днів. Половина з них загинула з голоду і спраги, а головне — від безвихідності. Але останні досягли землі.

Навчальна практика, географія 7 клас

До уваги учнів 7 класу.
Ви можете здобути додаткові бали!
Завдання: скласти пари (материк - об'єкт).

Материки планети

середу, 5 червня 2013 р.

Професійне свято - Всесвітній день навколишнього середовища

5 червня - Всесвітній день навколишнього середовища
Цей день є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і дії.
Такий захід, як святкування цього Дня, розраховане на те, щоб привнести людський чинник в питання охорони навколишнього середовища.
Дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. А також роз'яснювати корисність партнерських відносин, з тим щоб у всіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє.
Всесвітній день навколишнього середовища - «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

Навчальна практика. Географічний КВК, 7 клас


Географічний КВК  
 Конкурси:
1. «Географічна вікторина».
1. Що в перекладі з латини означає слово «географія» ? ( опис Землі)
2. Скільки материків існує на Землі? (шість)
3. Скільки океанів на землі? (чотири)
4. Які частини світу існують на Землі? ( Америка, Африка, Азія, Європа, Австралія, Антарктида)
5. Який материк найбільший? (Євразія)
6. Чого на Землі більше – суходолу чи води? (води)
7.Які два материки існували на Землі? (Гондвана, Лавразія)

вівторок, 4 червня 2013 р.

Дивний світ природи Арктики

Крижаний світ Арктики


  Крижані квіти з Арктики

В Арктиці існує неймовірно красиве явище - крижані квіти. Так вчені називають кристали висотою в кілька сантиметрів, які утворюються на поверхні тонкого шару льоду.