суботу, 16 лютого 2013 р.

АРМАГЕДОН ПО - РУСЬКИ

16 лютого близько 21.30 до Землі наблизиться астероїд величиною в п'ятиповерховий будинок. 

 

Які несподіванки він нам 

                   принесе?

 

  Дуже цікаві кадри!!!

МЕТЕОРИТ В ЧЕЛЯБІНСЬКУ

Станьте очевидцями сенсації! 

Цікаві відеофакти!!!

За 70 км від Челябінська поблизу м. Чебаркуль упав метеорит в озеро...

 

Метеорит над Челябінськом



пʼятницю, 15 лютого 2013 р.

СЕНСАЦІЯ ДНЯ!




 МЕТЕОРИТ  В  ЧЕЛЯБІНСЬКУ 

Количество пострадавших превысило 1,1 тыс.
Фото из открытых источников
Главные новости дня . Количество пострадавших от метеоритного дождя в Челябинской обл. превысило 1,1 тыс. человек. Как сообщили в МВД России, среди них - около 200 детей. "Основное число пострадавших обошлось без госпитализации (травмы легкой степени тяжести: ушибы, порезы)", - подчеркнули в пресс-службе.
Там также отметили, что экстренные службы были направлены к местам предполагаемого падения предметов на Землю, однако ничего не обнаружили.
Падение метеорита не привело к пожарам в областном центре. У ряда операторов сотовой связи возникли временные технические перебои.
"В настоящее время в Главном управлении МЧС России по Челябинской области создан оперативный штаб. Во всех городах области идет подсчет выбитых стекол", - сообщили в пресс-службе.
Напомним, сегодня жители нескольких областей Урала в 9:30 утра по местному времени (5:30 по киевскому времени) наблюдали вспышку в небе, а затем звук взрыва. В Челябинске и других городах ударной волной выбило окна жилых домов и витрины магазинов. По данным МЧС России, над территорией Уральского федерального округа произошло разрушение метеорита, который частично сгорел в нижних слоях атмосферы. Осколки метеорита достигли Земли и, по предварительным данным, упали в озеро вблизи г. Чебаркуль Челябинской области, в 70 километрах к западу от областного центра. В озере образовалась пробоина диаметром 8 м. Общий ущерб, нанесенный падением метеоритного дождя, российские власти оценили в 1 млрд рублей.
В МЧС уточняют, что радиационный фон в районе места происшествия находится в норме.
Вхождение метеоритов в атмосферу является случайным и труднопредсказуемым. С таким заявлением выступило Федеральное космическое агентство (Роскосмос). Там отметили, что метеорит, осколок которого упал в 70 км от Челябинска, не был зафиксирован ни российскими, ни зарубежными средствами наблюдения космического пространства.
Объясняется это особыми характеристиками движения небесного тела. Метеорит двигался со скоростью около 30 км/с по низкой траектории. Отметим, что приближение метеорита к Земле не заметили и военные. Яркая вспышка над Челябинском и последовавший взрыв оказались сюрпризом для ученых и экспертов.

7 природних чудес України

Подільські Товтри (національний природний парк,  Хмельниччина)

Товтри - це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США...

Національний природний парк „Подільські Товтри” створено Указом Президента України від 27.06.1996 року з загальною площею 261316 гектарів. Товтри – це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої в межах парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря.

четвер, 14 лютого 2013 р.

До уваги шестикласників

Завдання і запитання для підготовки до контрольної роботи

Перший рівень

Знайдіть правильні відповіді
1.    Атмосфера – це ... оболонка Землі:
а) тверда;  б) повітряна;  в) водна
2.    Нижній шар атмосфери має назву:
а) тропосфера;  б) стратосфера;  в) озоновий шар
3.    Озоновий шар має найбільшу густоту в межах:
а) тропосфери;  б) стратосфери;  в) верхніх шарів атмосфери
4.    Яку частку становить кисень у складі атмосферного повітря?
а) 78%;  б) 21%;   в) 1%
5.    З висотою температура повітря:
а) знижується на 10ОС на кожний кілометр;  
б) зростає на 6ОС на кожний кілометр;  
в) знижується на 6ОС на кожний кілометр

середу, 13 лютого 2013 р.

Вікторина для учнів 7 класу.

Перевірте свої знання!

Органічний світ Антарктиди  




7 природних чудес України

Світязь (Озеро, Волинь)

Озеро Світязь - найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні. Світязь чимось схожий на море, у вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти...

Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк, центру відновленого в 1993 році району. Входить до групи Шацьких озер. Озеро Світязь живлять артезіанські джерела. Вода тут надзвичайно прозора і м'яка. У сонячну погоду дно видно на кількаметровій глибині.
Площа Світязя становить 2622 га, довжина 9225 м, ширина 4000 м, максимальна глибина - 58,4 м, середня глибина - 6,9 м.
Є у Світязя дивовижна приваблива сила. Слід увійти до його кришталевої води, як душа наповнюється світлою радістю. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна удосталь надихатися напоєним ароматом хвої повітрям, назбирати чорниці, ожини, грибів. Такого задоволення не має жоден, хто звик відпочивати на морському узбережжі.

вівторок, 12 лютого 2013 р.

Географічні цікавинки



Цікаві факти географії України

Найбільша гірська система в Україні – Українські Карпати, які є частиною східних Карпат. Підносяться вони на заході, у межах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, і простягаються смугою завдовжки понад 270 км і завширшки 100-110 км. Українські Карпати – середньовисокі гори, їхня пересічна висота 1000 м.
Найвища гора України – в Українських Карпатах в Полонино-Чорногорському масиві, в межах Закарпатської області; її висота 2061 м над рівнем моря.
Найбільше плоскогір’я в Україні знаходиться в Карпатах на висоті 1758 м над рівнем моря. Це пласка вершина гори у їхній східній частині – Чивчинських горах.
Найбільшою низовиною є Українське Полісся, що займає крайню північно-західну та північну території України і є складовою частиною великої Поліської низовини, яка на півночі поєднується з Білоруським Поліссям. На Заході Українське Полісся складається з найбільш заболоченої його частини – Волинського та Рівненського Полісся. Висоти даного регіону не перевищують 150-200 м.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПРО ПОГОДУ

Для шестикласників! 

Прогнозуємо погоду за народними прикметами за ЛЮТИЙ


• Лютий багатий снігом – квітень буде щедрий на воду.
• Ворона під крило ніс ховає – до холоду.
• Тяга сильна в печі – на мороз, слабка – на вологу погоду.
 

• Притихли кімнатні птахи – на мороз.
• Снігурі туляться до оселі – на великий снігопад.
• Вранці сорока стрибає з гілки на гілку – на відлигу.
• Якщо вербові двері туго відчиняються – чекай відлиги.
• Сонце сходить червоне і в червоній зорі – чекати хуртовини.
• Корова п’є багато води – на мороз.
• Віконниці риплять – на мороз.
• Свиня рохкає, хоч і сита – на мороз.
• Зимовий туман стелеться по землі – на відлигу.
• Глибокий сніг узимку – на дощове літо.
• Півень хвоста волочить – буде снігопад.

                                   (Автор - Ігонр Меліка)

А що прогнозують ваші бабусі та дідусі?

понеділок, 11 лютого 2013 р.

ЗАГАДКОВА АНТАРКТИДА

До уваги учнів 7 класу! Ці цікаві  відео допоможуть допогти вам у підготовці до захисту проекту "ЗАГАДКОВА АНТАРКТИДА"
Цікаві факти про Антарктиду

Антарктида. Сучасні дослідження



Антарктида. Підземні динозаври

неділю, 10 лютого 2013 р.


У природі відбуваються незвичні явища і процеси, які людина, іноді, не може пояснити.

До уваги учнів 7 класу!

             ЗАПРОШУЮ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ І ВИВЧЕННЯ  

                                        АНТАРКТИДИ!

 


Історія відкриття
Антарктида майже цілком лежить за Південним полярним колом. Південний полюс розташований приблизно в центрі материка (рис. 24). Антарктида — найхолодніший і найвищий материк Землі. Вона майже повністю вкрита льодом, тому практично цілком позбавлена органічного життя. На материку немає постійного населення.
У ХVІІІ ст. англійський мореплавець Джеймс Кук досяг паралелі 71°10′ пд. ш., але пробитися далі не зміг через суцільні льоди. У 1819 р. англійський капітан Вільям Сміт уперше побачив острови на південь від мису Горн і першим висадився на берег. У 1820—1821 рр. російські мореплавці Ф. Беллінсгаузен і М. Лазарєв обійшли навколо Антарктиди, вперше визначили її розміри, описали льоди і клімат Антарктиди, відкрили багато островів.
Першими досягли Південного полюса норвежець Руаль Амундсен (14 грудня 1911 р.) і англієць Роберт Скотт (18 січня 1912 р.).
Всебічне дослідження материка почалося у другій половині ХХ ст., коли були створені десятки наукових станцій різних держав. В Антарктиді працює українська станція «Академік Вернадський».
Особливості природи і клімату
Заполярне положення Антарктиди та її ізольованість від інших частин суходолу визначили неповторність і крайню суворість її природних умов.
Головною особливістю Антарктиди є льодовиковий покрив, що існує мільйони років, то зменшуючись, то збільшуючись у розмірах. Материковий лід укриває як поверхню Антарктиди, так і частково поверхню океану, утворюючи шельфові льодовики. Потужність крижаного покриву — 4000—4776 м. Його загальний обсяг складає 90 % усього сучасного зледеніння Землі. Лід постійно рухається від центра до країв зі швидкістю 1 м на рік. При цьому краї льоду розтріскуються, і від нього відколюються айсберги. Лише 0,2 % поверхні Антарктиди не вкрито льодом.

.
Східна частина материка лежить на давній Антарктичній платформі з відносно рівною поверхнею, а західна має гірський рельєф і є продовженням Анд Південної Америки. Найвища точка материка розташована в гірському масиві Вінсон і має висоту 5140 м. У західній частині є діючі вулкани Еребус (3794 м), Терор та ін. Середня висота материка над рівнем моря (разом із льодом) 2040 м. Крижаний покрив Антарктиди давить на земну кору, і вона прогнулася під його масою (місцями навіть опустилася нижче рівня моря). На материку є поклади руд чорних і кольорових металів, кам’яного вугілля, алмазів.
Клімат Антарктиди дуже холодний. На материку зареєстровані найнижчі температури на Землі (взимку — майже до –90 °С). Головними причинами цього є: географічне положення материка, його потужний крижаний покрив (постійне джерело холоду, яке до того ж відбиває сонячні промені), довга полярна ніч, велика висота материка над рівнем моря.
Повітря над Антарктидою холодне, важке і сухе, тому в центрі формується область високого атмосферного тиску. По окраїнах сусідство з відносно теплими океанічними водами зумовлює більш високу температуру повітря і, як наслідок, формування області низького атмосферного тиску. Тому повітря стікає від центру до окраїн, утворюючи стокові вітри (швидкістю 40—50 м/с і більше).
На окраїнах материка і на Антарктичному півострові утворюються оазиси, для яких характерні умови сухої і холодної пустелі. Улітку їхня поверхня прогрівається і звільняється від снігу й льоду.
Антарктида — біологічна пустеля. Рослинність зустрічається винятково по окраїнах і на субантарктичних островах. Вона представлена мохами, лишайниками, водоростями, грибами. У прибережних водах багато планктону, яким живляться кити, тюлені й риби, більшість яких є ендеміками. Тут живуть найбільші тюлені (морські слони) і величезні медузи масою до 150 кг. Із птахів характерними видами є пінгвіни, улітку прилітають чайки, баклани, буревісники, поморники й альбатроси.
Активне вивчення Антарктиди пояснюється великим інтересом до унікальності її природи. Антарктида — «кухня погоди», активний центр циркуляції атмосфери. Вивчення льодів важливе не лише тому, що вони є головним ресурсом прісної води, але й індикатором глобального потепління клімату. Вивчаються і мінеральні ресурси
.                                                                                       

Загадкова АНТАРКТИДА


8 клас. Вивчаємо грунти України.

Грунти. Утворення грунтів

1. Яка відмінність між гірською породою і грунтом?
2. Назвіть грунти, поширені у вашій місцевості.

           До кінця XIX ст. грунти вважали просто гірською породою, а їх походження пов'язували з мулом, який утворювався а дні морів і океанів, що в минулому вкривали суходіл.
Російський природознавець В. В. Докучаєв встановив, що грунт являє собою особливе, самостійне природне утворення, відмінне від інших природних тіл, зокрема й від гірських порід.
Саме В. В. Докучаев, який тривалий час вивчав грунти України, був основоположником вчення про географічні зони. Він також розробив першу в світі класифікацію грунтів. За вченням В. В. Докучаєва, грунт утворюється внаслідок складної взаємодії клімату, складу й будови материнської породи, рослинних і тваринних організмів, рельєфу місцевості й геологічного віку території. Ці компоненти дістали назву чинників грунтоутворення
Роль різних чинників у грунтоутворенні неоднакова, але всі вони беруть «рівноправну» (за В. В. Докучаєвим) участь в утворенні грунту.

До уваги учнів 9 класу

Проблеми та перспективи розвитку сільського господарства України

Розвиток сільського господарства відіграє далеко не останню роль у загальному економічному розвитку країни. Сільське господарство створює робочі місця, а також зменшує рівень бідності населення. Це галузь матеріального виробництва, що має важливе значення в забезпеченні населення продуктами, а промисловість – сировиною. Розвиток сільського господарства постає як життєво важливий чинник становлення усіх секторів економіки України.

Сільське господарство є конкурентноздатною галуззю, оскільки Україна має великі родючі землі розміром 40,8 мільйона гектарів, з яких обробляється приблизно 33 мільйони гектарів. Але при недостатній державній підтримці, сільське господарство занепадає, про що свідчать такі факти: скоротилась кількість тракторів та комбайнів у сільськогосподарських підприємствах на початок 2011 р. в порівнянні з кінцем 2000 р. І тому сільськогосподарські підприємства не в змозі зібрати весь урожай. Сільськогосподарські підприємства не можуть купити нову техніку через обмежене фінансування та дороге кредитування. Без нової техніки сільське господарство втрачає 7,5 мільярдів гривень на рік.
Сільське господарство знаходиться в нерівності (диспаритеті) цін продукції з продукцією промисловості, внаслідок чого сільське господарство недоотримало за 20 років понад 100 мільярдів гривень. Сільські господарства знижують свою ефективність через руйнування матеріальної бази, її розкуплення та оплату за паї.